Manueel Therapie

Manueel therapie is bij uitstek de therapie voor het bestrijden van rugklachten, nekklachten, heup- en beenpijn, schouder- en armpijn. De manueel therapeut is ook gespecialiseerd in het behandelen van tintelingen, gevoelsstoornissen, kaakklachten, hoofdpijn en duizeligheid.

Doel van de therapie
Manueel therapie heeft als doel: het beter laten functioneren van de gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. De manueel therapeut gebruikt hiervoor een aantal specifieke technieken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: een toename van bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Verschil met fysiotherapie
De manueel therapeut heeft nog meer kennis over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en meer vaardigheden voor het verhelpen van klachten. Hiervoor heeft de manueel therapeut na zijn opleiding voor fysiotherapie een 3-jarige specialisatie tot manueel therapeut gevolgd.

De behandeling
De behandeling begint altijd met mobilisaties; het passief bewegen van gewrichten, spieren en zenuwstructuren. Mochten deze mobilisaties onvoldoende effect opleveren, dan kan een manipulatie de volgende stap zijn. Hierbij wordt vaak een knakkend gevoel waargenomen. Verder heeft de manueel therapeut veel aandacht voor spierrevalidatie, neurodynamische behandeling  en selfmanagement-strategieën.

 

Klik hieronder voor meer informatie;

Maitland Concept

De manueel therapeuten van Gezondheidspraktijk Mesrits zijn opgeleid volgens het Maitland Concept. Dat merkt u als patiënt. Dankzij dit concept beheersen onze therapeuten meer mobilisatietechnieken en – alleen wanneer het nodig is – zachtere manipulaties.

Het blijft niet bij alleen theoretische kennis. In de dagelijkse praktijk hebben de therapeuten te maken met de wijze waarop klachten zich uiten in bewegingsstoornissen. Er is niet altijd een eenduidig verband tussen wetenschappelijke kennis en deze klinische presentatie. Daarom stelt de manueel therapeut hypotheses op. Door deze te toetsen, te bevestigen of te verwerpen blijft de therapeut steeds kritisch op het effect.

Het zorgt voor een benadering die u als patiënt ook merkt. Voor, tijdens en na de behandeling kijken we steeds opnieuw of de therapie leidt tot verbetering van uw bewegingsmogelijkheden. Daarbij is het vooral belangrijk of u zelf verschil merkt.